Zesde bijeenkomst Sectorinitiatief Noordoost Nederland

Posted on 10 oktober 2015 · Posted in Artikelen

‘Samen Reduceren van Brandstofverbruik’

 

Het Boerderijmuseum te Oldebroek vormde op 2 oktober 2015 een historisch decor voor de bedrijven die bijeenkwamen om hun brandstofverbruik nog verder te verminderen.

In de vroege ochtend werden de deelnemers verwelkomd in de warme ‘schutstal’ van het museum. Geheel in stijl kreeg iedereen een snee ambachtelijk krentenwegge aangeboden. Deze gaf voldoende bodem voor de presentaties en discussies die volgden. Geert Jan Prins gaf de aftrap met een woord van welkom aan alle deelnemers en gasten. Vervolgens was het woord aan de deelnemers.

Praktische aanpak
Martin de Kuiper is namens De Kuiper Noordeloos B.V. deelnemer aan het sectorinitiatief “Zuidwest & Midden Nederland: Bewust en Verantwoord Energieverbruik”. Martin heeft bij het infrastructureel aannemersbedrijf veel werk gemaakt van brandstofbesparing. Bewustwording onder medewerkers en monitoring van verbruik heeft hij een praktische aanpak gegeven. Hij ontwikkelde een brandstofenquête voor alle medewerkers, en bood aan deze kosteloos te delen. Bij de vrachtwagens van het bedrijf installeerde hij een interactief meetsysteem. Chauffeurs werden op die manier uitgedaagd om zo zuinig mogelijk te rijden. Vanuit de zaal kwam veel interesse, en ook Martin de Kuiper kwam meer te weten over het CO2-bewust certificaat.

Actief betrokken

Gerda de Raad van Will2Sustain deelde haar ervaringen met brandstofbesparing en monitoring bij aannemingsbedrijf Visscher. De deelnemers werden actief in de presentatie betrokken, om zo een beter beeld te krijgen van indicatoren en software voor rapportage en monitoring.

brandstofreductie_022
brandstofreductie_006

Ambitieus

De kansen en beperkingen van het reduceren van brandstofverbruik bij een bouwbedrijf waren de kern van de presentatie van Sijmen Prins van Prins Bouw. Veel materiaal wordt bijvoorbeeld gebracht door een leverancier, wiens brandstofverbruik buiten de scope van het bedrijf ligt. Via de aankoop van nieuwe wagens en het toepassen van Het Nieuwe Rijden is Prins Bouw toch ambitieus gebleken.

Experimenteren

Als afsluiter gaf Eric Olde Veldhuis van Reko Raalte nog een gratis tip mee: Iedereen kan experimenteren. Eric heeft bij 5 tankbeurten GTL gebruikt en het verbruik vergeleken met normale diesel. Het resultaat viel helaas tegen. Hij mat vrijwel geen verschil, wel een stillere motor en minder geur.

Geert Jan Prins zorgde voor een energieke afsluiter met duidelijke boodschap. Duurzaamheid en klimaatverandering laten zich steeds meer gelden en wetgeving wordt steeds strenger. Zelf bewust zijn is belangrijk, maar je moet ook hoge ambities durven stellen.

logo’s