Bijeenkomst sectorinitiatief: Hoe gaat het met de CO2 reductie?

Posted on 4 december 2018 · Posted in Artikelen, Bijeenkomsten, Initiatieven

12de Sessie sectorinitiatief Noordoost Nederland “Samen Reduceren van Brandstofverbruik” 

Datum: 14 november 2018

De deelnemers van het sectorinitiatief waren wederom te gast bij de prachtige locatie van de Veldschuur te Rouveen. De locatie is zo ongeveer ook de meest centrale plek wanneer we de vestigingsplaatsen van de deelnemers in ogenschouw nemen.

Nieuw lid
We zijn blij met Friso Bouw Groep als nieuw lid van het initiatief. Voor meer informatie over dit bedrijf, zie: website Friso Bouwgroep. Van Hoek Bouw uit Zwolle was aanwezig als aspirant-lid.

De bijeenkomst zelf
Ondanks de drukte werd de bijeenkomst goed bezocht. André Janssen gaf een update vanuit de stuurgroep van het initiatief over de strategie workshop die Will2Sustain in september faciliteerde aan de hand van The Natural Step methodiek en ging in op de financiën van het initiatief. Er zijn voor het initiatief vier strategische doelen vastgesteld.

Vervolgens gaf Henrik de Leeuw van JobTrans een presentatie over de invloed van de menselijke geest op het rijgedrag. We hebben als mensen vaak goede intenties, denk aan afvallen, maar vervallen al snel weer terug in onze oude patronen. Intrinsieke motivatie werkt veel sterker bij verandering dan externe prikkels. Belonen werkt sterker dan straffen. Al met al is de kans op terugval groot, en kost verandering gewoon veel tijd. Je moet van intenties naar programma’s en stappen blijven zetten. Laten we dat nu net ook proberen te bereiken via het initiatief!

Na de pauze presenteerden de deelnemers voor hun bedrijf deze vier vragen:
1. Wat de CO2 uitstoot in 2017 was t.o.v. 2016?
2. Over welke genomen maatregel het bedrijf in 2018 het meest tevreden was?
3. Wat het grootste probleem t.a.v. CO2 reductie was waar het bedrijf in 2018 tegenaan liep?
4. Van welke maatregel het bedrijf in 2019 het meest verwacht?

Door de economische groei stoten veel bedrijven nu meer uit dan in 2016. Toch zijn de deelnemers actief bezig met CO2 reductie en zie je dat de relatieve uitstoot bij veel deelnemers aan het dalen is. Bedrijven blijven zoeken naar geschikte maatregelen en ook naar de juiste meetvariabelen voor hun type organisatie. De feedback van de deelnemers wordt gebundeld in de komende periode en verwerkt in de duurzaamheidstrategie van het initiatief.